Monday, March 16, 2015

Aktiviti Membuat Corak dan Rekaan- Pualaman Buih Sabun

Aktiviti ini telah dijalankan beberapa minggu yang lalu. Kebetulan saya mengajar mata pelajaran Seni Dalam Pendidikan. Ada tiga elemen yang perlu diajar dalam mata pelajaran ini elemen Seni Visual (SV), Seni Muzik dan Pergerakan.

Pelajar yang terlibat adalah dari kelas GG4.1, mereka ini merupakan pelajar yang mengambil elektif Pendidikan Seni Visual.

Apa yang ingin saya bincangkan disini adalah elemen Seni Visual (SV) yang telah dipelajari. Aktiviti Pualaman merupakan salah satu aktiviti corak tidak terancang dalam bidang Membuat Corak dan Rekaan.

Pualaman yang menggunakan buih sabun merupakan satu kaedah yang baru kami pelajari. Biasanya pualaman dihasilkan dengan menggunakan cat minyak. walaupun hanya menggunakan buih sabun, tetapi hasilnya sangat menarik.

Cara meletak kertas pada buih sabun, juga mempengaruhi corak pualaman yang dihasilkan. Alat dan bahan yang digunakan adalah air sabun, straw dan pewarna (boleh guna warna batik atau pewarna makanan).

Cara meniup buih sabun
Hasil corak pualaman buih sabun
Aktiviti ini bukan sahaja merupakan pengalaman baru bagi pelajar-pelajar ini malahan ianya merupakan satu inovasi untuk menghasilkan Pualaman selain dari menggunakan cat minyak.

Jika anda juga berminat untuk belajar aktiviti Pualaman Buih Sabun ini, jangan lupa contact saya di JPSV atau melalui email: nor_azizah@ipik.edu.myNo comments:

Post a Comment